Eu prefer sa merg intr-o calatorie cu masina decat cu avionul (bineinteles, atunci cand am timp mai mult la dispozitie) deoarece pot sa ma opresc unde vreau, pot sa stau cat vreau si nu sunt conditionata de nimic.
Fiecare excursie pe care o faci (fie cu masina, fie cu avionul sau cu orice alt mijloc de transport) ar trebui sa fie o experienta unica, de neuitat, o experienta pe care sa ti-o amintesti cu placere peste cativa ani.
Din nefericire, multi oameni nu reusesc sa se pregateasca pentru acest tip de aventura si lucrurile nu merg intotdeauna la fel de bine cum sperau.
De exemplu, anul acesta cand eram in Italia am oprit la un outlet care ne-a iesit in drum si am stat acolo vreo 4 ore :))
Urmand cele 6 sfaturile de mai jos, te ajut sa iti planifici excursia mult mai usor economisind timp (pe care il poti petrece facand altceva) si astfel, aventura va fi mult mai placuta si peste cativa ani iti vei aduce aminte cu drag de ea.
1. Cum sa nu ramai cu masina in drum printre straini
Acu’ vreo 3 ani eram in Viena.
Am ajuns la hotelul unde eram cazati, si cat timp sotul meu era la dus m-am uitat pe fereastra care dadea spre strada principala cand ce sa vezi?
Un microbuz aflat in stationare la semafor, plin cu pasageri, a luat foc.
Iti poti imagina ce panica a fost: pasagerii cu bagaje in mana au luat-o la fuga iar flacarile au inceput sa se extinda aproape ca au ajuns la rezervor.
A fost nevoie de 3 masini de pompieri sa stinga focul generat.
Un lucru ce m-a impresionat foarte mult a fost ca, pe langa rapiditatea cu care au venit masinile de pompieri (cam 3-5 minute), dupa stingerea focului traficul s-a reluat foarte repede. In acest timp a venit politia care a facut masuratorile necesare, au venit si cei de la tractare care au incarcat microbuzul precum si cei care se ocupa de curatenia strazilor. Si totul a durat 15-20 minute!
De atunci am inceput sa imi fac card de asistenta rutiera, atat pentru Romania cat si pentru Europa, care iti ofera o multime de beneficii (de la tractare, pana de cauciuc, lipsa combustibil pana la cazare si inlocuirea autovehiculului).
Merita si nu e scump un astfel de card, pana in 300 lei pe an, depinde de firma de unde il achizitionezi. Eu l-am achizitionat dar sper sa nu il folosesc niciodata.
2. Asigura-te ca masina este in stare buna de functionare
Inainte cu cateva zile de a pleca la un drum lung (fie ca e in Romania sau in strainate) duc masina (de fapt, sotul meu se ocupa de asta ) la mecanic pentru o verificare de rutina chiar daca nu ,,suna” nimic la ea.
Dar, anul acesta in iunie trebuia sa fac schimbul de ulei, de filtre, etc, tot ce tine de revizie tehnica si am uitat .
In august, dupa ce am strabatut 3500 de km prin Europa, masina a inceput sa faca un zgomot de te dureau urechile. Mama! ma gandeam sa ajungem la destinatie cu bine, sa nu ne lasa franele.
Ne gandeam la un moment dat sa mergem la primul service care ne iese in cale numai sa nu mai auzim acel zgomot, parca eram intr-un film de groaza.
Am ajuns pana la urma acasa si am dus masina in service, la mecanicul nostru.
Acesta ne-a zis ca masina scotea sunetele respectiv deoarece placutele de frana trebuiau schimbate si zgomotul ce se auzea era de la un senzor care ne avertiza acest lucru.
Pe langa acest lucru, am depasit si limita de km cand trebuia schimbat uleiul de motor cu 3500 km
Asa ca, nu se stie niciodata, atunci cand ti-e lumea mai draga se intampla ceva cu masina. Pana la urma e vorba de un obiect, de o masinarie si nu strica sa-ti faci si o revizie din cand in cand.
In plus, conform Departamentului de Energie din SUA o masina intretinuta consuma mai putin combustibil si cred ca acest lucru este foarte bine de stiut, mai ales atunci cand alegi sa mergi la un drum lung.
3. Sa verifici daca documentele de calatorie sunt valabile si recunoscute de tara unde vrei sa ajungi
Gandeste-te la urmatorul scenariu care e inspirat din fapte reale :
Ti-ai facut rezervare la hotel, ti-ai planificat toata calatoria incepand de la ce obiective turistice ai de vizitat pana la locuri unde sa servesti masa.
Si, cand ajungi la controlul de frontiera politistii sa iti spuna ca ti-a expirat cartea de identitate sau pasaportul si iti intrerup calatoria si te intorci acasa cu buza umflata, din cauza neatentiei sau uneori din cauza nestiintei.
In primul rand trebuie sa te interesezi ce tip de documente iti trebuie pentru a intra in tara de destinatie (de ex. : pasaport, carte de identitate) si daca ai nevoie de viza sau nu.
Sunt tari precum Rusia, Ucraina, s.a. unde ai nevoie de pasaport pentru a intra in tara lor, cartea de identitate nefiind considerata document de calatorie valabil.
De asemenea, un lucru important este sa te uiti la termenul de valabilitate al documentelor, sa vezi data de expirare al acestora. Ca si orice produs si documentele de calatorie au termen de valabilitate.
Daca ai nelamuriri in ceea ce priveste conditiile de calatorie le poti gasi mai multe detalii aici
4. Asigura-te ca esti asigurat
Intr-o vizita la medicul meu de familie, care este un calator desavarsit desi are 60 de ani plus, am aflat ca atunci cand pleci in strainante nu e suficient doar cardul european de sanatate pe care il avem toti.
E necesar sa iti faci si o asigurare de calatorie la una din firmele de asigurare.
Ce pot sa iti spun e ca pe mine m-a costat in jur de 75 lei pe un an.
Cum excursiile au imprevizibilul lor, nu stii ce se poate întâmpla pe drum.
Poti sa iti rupi un picior, poti sa iti pierzi un bagaj sau sa parasesti o tara din cauza unui dezastru natural.
Daca ti se intampla ceva si nu ai asigurare, aceasta te poate costa multi bani pe care trebuie sa ii dai din buzunarul tau.
Tot medicul meu mi-a povestit despre importanta asigurarii.
O persoana a fost in Germania si si-a rupt acolo mana si avea nevoie de o operatie urgenta. El avea doar cardul de sanatate european care atenueaza putin din cheltuielile operatiei dar nu era suficient.
Pe langa acesta, a trebuit sa scoata din buzunarul lui cateva sute de euro in plus pentru costul operatiei.
Daca era asigurat, aceste cheltuieli erau incluse in beneficiile asigurarii.
Poate parea o cheltuiala ridicola dar asigurarea de calatorie te protejeaza atunci cand esti in strainatate si nu trebuie evitata.
Printre facilitatile ce ti le ofera asigurarea de calatorie se numara:
- asigurare medicala (care pentru mine este cea mai importanta);
- asigurare in caz de accidente;
- asigurarea bagajelor;
- si altele, care depind de firma unde iti inchei asigurarea.
Aici, ce pot sa iti spun e ca iti recomand sa iti faci asigurarea pe un an de zile daca calatoresti in strainatate de cel putin 2 ori pe an. Daca nu, ai si posibilitatea de a-ti face asigurarea doar pe perioada calatoriei. Mai avantajos ca si pret e prima varianta.
Pretul unei asigurari depinde de perioada, de tara de destinatie si firma asiguratoare asa ca, nu pot sa iti spun exact cat te costa pentru ca depinde de tine unde iti alegi sa iti faci asigurarea.
5. Planifica-ti relaxarea din timp ca sa castigi timp
Timpul este important in viata noastra…poate cel mai important.
Inainte de a pleca undeva, fa-ti o cafea, ia un pix si o foaie si fa-ti un plan pentru calatorie ce sa cuprinda: destinatia, itinerariu, buget, etc. si in felul acesta ai mai mult timp sa te bucuri de frumusetiile locului unde ai ales sa mergi.
Multi oameni vorbesc vag atunci cand urmeaza sa plece intr-o calatorie. Nu spun niciodata unde merg, doar ca merg.
Unul dintre cele mai importante obiective este acela de a-ti alege orasul de destinatie. Alegerea unei destinații este foarte importanta, deoarece iti ofera un obiectiv clar si vacanta va deveni mai concreta pentru tine si mai usor de planificat.
Un alt obiectiv este acela de a-ti stabili un buget pentru calatorie.
Banii sunt foarte importanti pentru a merge unde doreste inimioara ta si atunci incepi sa te documentezi cu privire la pretul combustibilului, la pretul cazarii, la locurile unde sa mananca bine si iefin.
Mai jos o sa iti arat ce include planul meu atunci cand planific bugetul pentru o calatorie.
Daca urmeaza sa fac un drum Romania-Italia (pe ruta Romania-Ungaria-Slovenia-Italia) ma documentez din timp cu privire la:
- pretul vignetei pentru Ungaria, respectiv Slovenia, depinde de ruta pe care vrei sa mergi;
De exemplu, in Slovenia pretul vignetei depinde de locul de unde o achizitionezi si de punctul de trecere pe unde intri. E o diferenta de 4 euro. In mod normal o vigneta pe Slovenia costa 15 euro dar am platit si 19 euro.
- pretul aproximativ al combustibilului;
Daca treci prin Ungaria e bine sa alimentezi inainte de a intra pe autostrada, deoarece la statiile peco de pe autostrada pretul combustibilului creste.
Ca si exemplul folosit mai sus, in Slovenia combustibilul este mai ieftin decat in Italia.
- verificarea aglomeratiei punctului de trecere a frontierei.
Daca te-ai hotarat pe unde vrei sa iesi din tara si vrei sa afli cat timp sta ,,lumea la coada”, intri pe aplicatia Politiei de Frontiera si acolo poti sa vezi in timp real timpii de asteptare din fiecare punct de trecere rutier.
Multa lume nu stie ca poate sa faca acest lucru si ca se poate orienta spre alt punct de trecere care nu este asa de aglomerat. Astfel, s-ar evita coziile uriase de masini pe care le vedem la stiri.
Eu sunt de parere ca, mai bine ocolesc vreo 20-50 km pentru a iesi prin alt loc decat sa stau la coada nu stiu cate ore intr-un punct de trecere unde cozile sunt infernale. Asa castig timp si timpul este cel mai pretios.
La planul tau poti sa iti adaugi si cazarea, sa iti alegi si locurile unde sa manaci, ce obiective turistice sa vizitezi, poti sa adaugi ce doresti tu si crezi ca este util pentru tine.
6. Sa ai intotdeauna un gps actualizat cu hartile la zi
Hai sa iti povestesc o intamplare hazlie:
Acu’ 3 ani veneam cu masina dinpre Grecia si ne indreptam spre Romania. Cand am ajuns in Bulgaria, la un moment dat gps-ul ne-a indreptat catre o autostrada in lucru. Orice setare ii dadeam el tot acolo ne ducea
Ok am zis. Hai sa lasam gps-ul ca doar nu ne-am nascut cu el si am luat-o pe strazi. Habar nu aveam pe unde eram si unde mergeam.
Am zis ca o sa gasim un indicator care sa ne arate drumul spre Sofia.
Iupii!! am gasit un indicator. Dar ce sa intelegi cand scria in litere chirilice :)))
Noh? acum ce facem??
Mergem inainte ca doar o sa gasim o persoana pe care sa o intrebam. Ce crezi? am mers cativa km si nici urma de un suflet de om. Unde am ajuns???
Stii cum e cand te pierzi si nu stii ce sa faci? Mergi inainte!
Asa am facut si noi pana cand la vreo 30-40 km am intrat intr-un sat. Am oprit in fata unui magazin si noroc ca am dat peste un barbat care vorbea limba engleza (noi nestiind nici un pic de bulgara sau vreo limba slavona ca sa ne intelegem cat de cat) si ne-a indicat drumul spre Sofia.
Si cum toate drumurile duc la Sofia, am gasit si drumul spre casa. A fost printre primele dati cand m-am bucurat ca am ajuns in Romania
Morala: sa iti actualizezi intotdeauna hartile sau sa ai inca cel putin o sursa de navigatie. Just in case!
Si acum imi aduc aminte si ma distrez cand am mers prima data in Italia cu masina: aveam gps, harta rutiera a Europei si traseul Romania-Italia scos la imprimanta pe coli A4 :)))
****************************************************************************
Si cum ,,vorba lunga e saracia omului”, am decis sa ma opresc aici.
Sper sa iti fie util acest minighid pe care l-am gandit eu. Pentru mine functioneaza.
Astept sa imi lasi un comment sau sa imi scrii un mail in care sa imi spui in ce mod ai folosit tu acest minighid si cum a functionat la tine.
Te tzuc cu drag,
Cristina
No Comments