SARBATORILE VIN…
Am ales sa public articolul despre Sighetu Marmatiei in preajma sarbatorilor de iarna, atunci cand orasul ,,este imbracat de sarbatoare” dar si datorita obiceiurilor care sunt in zona….
Sarmale cu carnati si coaste…jumari…palinca de pruna…cozonac…te-ar tenta, asa-i?
Acum o luna cand am lansat ,,blogutul meu ” am primit un feedback de la o prietena draga mie care zicea :
,,sa scrii un articol si despre Sighet. Lumea chiar ar trebui sa il viziteze, nu numai pentru obiectivele turistice si mancarea buna, dar si pentru o lectie de buna convietuire si relatii interumane!”
Am ascultat-o si am scris despre bucuriile de care poti sa ai parte in aceasta zona…
hai…,,sa vedem, sa vedem, ce-o sa iasa”
1.,,Locul unde se agata harta in cui”
Mai tii minte orele de geografie din generala atunci cand incercai sa pui harta in cui?
Sunt atatea lucruri de spus despre orasul meu natal…ca doar aici m-am nascut si am crescut.
Sighetul nu este un oras mare…are aproximativ 40.000 de locuitori…plus minus cateva sute de persoane cand incep scolile…Sunt 2 artere principale, fiecare cu sens unic…asa ca, nu ai cum sa te pierzi
Sunt asa de multe de spus despre oras, despre aceasta zona, care apartine Maramuresului istoric, zona de ,,dincolo de deal”. De ce am folosit expresia asta?
Pentru ca municipiul Sighetu Marmatiei si resedinta judetului Maramures sunt despartite de un munte… Muntii Gutai (alias Muntii Gutin)…ii vezi des la TV iarna, atunci cand se impotmolesc TIR-urile din cauza zapezii .
Aceste doua zone sunt diferentiate prin cultura, port, obiceiuri, vorba, etc.
Sunt doua variante pentru a ajunge in Baia Mare :
–Sighetu Marmatiei – Pasul Gutai – Baia Mare;
–Sighetu Marmatiei – Cavnic (statiunea Cavnic unde se schiaza iarna…de parca as schia vara :))…dar, cine stie?) – Baia Mare.
Sighetu Marmatiei se afla in depresiunea Maramuresului…pentru ca este inconjurat de munti si dealuri…de exemplu:
-vrei sa mergi spre Satu Mare trebuie sa treci Dealul Huta (acolo unde se desfasoara in fiecare an, in luna mai, Festivalul Sambra Oilor);
-vrei sa mergi spre Borsa – Baia Borsa (o alta statiune de schi), trebuie sa treci Dealul Hera;
-spre Baia Mare am spus mai sus;
-vrei sa mergi spre Bistrita, trebuie sa treci Dealul Stefanitei.
Mai spus ti-am scris denumirile populare ale dealurilor…si nu cele geografice…poate ca intr-o zi te vei pierde si vei intreba un localnic si nu o sa stii la ce se refera Daca totusi vrei sa afli numele geograficele poti cauta pe internet sau poti sa imi lasi un mesaj.
Sighetul este inconjurat de doua rauri importante: Iza si Tisa…despre care sigur ai auzit in cantecele populare…sau din colinde…
,,De te duci in sus pa Iza, mai dorule, mai
Din Sighet pana-n Botiza, mai dorule, mai”
Daca asculti manele, imi pare rau…nu stiu nici o manea in care sa se vorbeasca despre Sighet
2.Un Rio de Janeiro…al Maramuresului
Lume multa..galagie…masti…costume…muzica populara..hore…o intreaga nebunie!
Daca vii de sarbatori in Maramures iti propun sa nu mananci o saptamana…de ce?
La noi in zona se merge la colindat din casa in casa…si, nu ca mananci la prima casa si gata..trebuie sa mananci la fiecare casa unde mergi..incepand cu aperitiv, ciorba, felul doi, desert…
da-i cu palinca, da-i cu vin
Iti dai seama cat am de muncit in preajma sarbatorilor? pune masa…curata masa…
Glumesc….noroc ca imi place sa fiu o buna gazda
Gata…sa nu mai vorbim de mancare ca mi se face pofta….yamy
Acum ca sarbatorile vin si o sa vezi pe strazi masinile de la Coca Cola o sa vorbesc despre un eveniment drag mie – Festivalul Datinilor si Obiceiurilor de Iarna.
Cel mai frumos eveniment si pe care il ador de cand am fost copil se tine in fiecare an, a treia zi de Craciun… se transmite si la Tv daca nu apuci sa vii in Sighet.
Acest festival are loc in centrul orasului si incepe cu o parada de calareti…atat calaretii cat si caii sunt imbracati de sarbatoare si defileaza aratandu-si maretia si maiestria.
De-a lungul centrului se intind alaiuri de cantareti de toate varstele, de la copii de 2-3 ani pana la cei mai in varsta, veniti din toate zonele tarii, imbracati in porturi populare.
Se opresc in fata scenei si incep sa colinde, sa ne ureze,cu trambite…,, zongura si cetera”, sa danseze…sa ne arate cate putin din obiceiurile zonei pe care o prezinta…
De asemenea, vin colindatori si din tarile invecinate (Ucraina, Bulgaria, Serbia) precum si din orasele inrudite cu Sighetul.
Stii ce frumos e sa vezi copii de 2-3 ani imbracati in straie populare, cu opincute mici de o palma si traistute (stii ce inseamna,nu? )…si sa ii vezi si dansand…ti-e mai mare dragul sa ii admiri.
Cea mai haioasa parte a festivalului este aparitia ,,dracilor”– spaima copiilor si bucuria turistilor (ca pot sa se fotografieze cu ei). Sunt oameni costumati cu masti de draci, cu talangi si biciuri, costume care nu sunt usoare..
Se spune ca dracii alunga spiritele rele…vom vedea
Sa iti iei dopuri de urechi, daca stai in preajma lor…s-ar putea sa asurzesti…eh,glumesc…dar fac un zgomot mare datorita clopotelor de pe costum…
Inchipuie-ti acest festival ca o parada de costume populare…obiceiuri….colinde…tot ce e mai frumos din fiecare zona a Maramuresului…
Pe strazi vezi calusari…carute pline de colindatori…oameni deghizati in tot felul de personaje (moartea cu coasa, politisti, soldati , popi, ursi, etc)…personaje biblice care au legatura cu momentul Nasterii Domnului, precum: Fecioara Maria, Iosif, Irod,ingerii ori craii.
3. Arde calorii!
Dupa sarmale si carnati, palinca si vin poti sa dai o fuga pana la o partie de schi.
Din Sighet ai mai multe variante unde sa alegi sa schiezi…sa te dai cu sania..sau cu punga
- La 40 km de Sighet se afla statiunea Cavnic–lungimea totala a partiilor din statiune este de 8,5 km ;
- la 52 km statiunea Suior-cu o lungime de 3600 m, avand majoritatea partiilor de dificultate medie si doua partii dificile;
- la 84 km se afla statiunea Baia Borsa cu doua partii de dificultate medie.
Trebuie sa iti spun ca Sighetul se afla la granita cu Ucraina (asta in cazul in care nu ai stiut) … daca vii in zona asta sa iti iei pasaportul cu tine (pentru ca doar cu pasaportul poti sa calatoresti in Ucraina).
Daca esti un impatimit al schiatului sa stii ca in Ucraina, la circa 100 km fata de Sighet se afla o statiune numita Bukovel cu 63 de partii de schi care se intind pe 60 km.Asa ca, sa nu uiti schiurile atunci cand vii spre Maramu’
Poti sa mergi in plimbare pe jos sau cu masina pentru ca, intre Sighet si Ucraina este doar un pod de trecut…podul peste raul Tisa..
Daca ai nevoie de informatii legate despre conditiile de calatorie in Ucraina, lasa-mi un mesaj pe mail si iti voi da mai multe amanunte.
Cand vii in Sighet si o sa auzi vorbindu-se mai multe limbi…sa nu te sperii…esti inca in Romania o sa auzi vorbindu-se romana cu dialecte si regionalisme ( noh? 🙂 )…ucraineana si maghiara…o sa te distrezi..
Acum doua saptamani a trebuit sa vorbesc cu cineva din Drobeta Turnu Severin, in interes de servici
I-am zis cine sunt, de unde sunt la care doamna zice :
,,da’ nu sunteti din Maramures, asa-i?” si am intrebat-o de ce zice asta…
Raspuns: ,,pai,acolo nu vorbiti ca un roman normal ” :))))
Adica,noi, astia din Maramu’ nu suntem normali???
M-a amuzat enorm faza…mi-a inseninat ziua…bine ca nu se ,,vede” accentul meu in scris
Am vorbit destul despre locatie…daca vrei sa ajungi in zona te descurci…acum ai la dispozitie o multime de aplicatii gen gps, waze,etc.
Daca ti-e pofta de sarmale si palinca si vrei sa vezi cum e de sarbatori la noi in zona, sa te pui sa inveti colinde de pe acum.
Te astept la colindat!
*************************************************************************************************************
PS: Daca vrei sa iti dau sfaturi legate de cazare sau locuri unde se mananca bine, lasa-mi un comentariu si iti voi da cele mai bune ponturi
1 Comment
m-ai convins ! venimmmmmmmmmmmmmmmmmmm
va colindam si ….. ne cazam la voi …. va sarutam cu deagoste