LA MULTI ANI!!!
Sa ai parte de un an plin de satisfactii, bucurii si nu in ultimul rand de …calatorii
Cum ai petrecut? Pe unde ai fost de sarbatori? Ce locuri fumoase ai vazut?
Acum ca au trecut si sarbatorile de iarna sa trecem la treaba!
Cei care cunosc Sighetu Marmatiei sau care au fost cel putin o data in vizita ,,m-au certat’’ ca am dezvaluit prea putin din frumusetile orasului in articolul anterior.
…ca sunt mult prea multe obiective turistice de vizitat…ca am scris prea putin despre locul acesta, despre oras…rusine sa imi fie!
Asa ca, la cererea ,,fanilor’’ mei m-am hotarat sa public si o continuare la articol…sa iti vorbesc despre atractiile turistice din oras…despre locurile frumoase pe care le poti vizita atunci cand poposesti acolo unde,, se agata harta-n cui”.
Incepand cu 24 ianuarie 2017, poti sa iti faci poza la propriu cu acel cui, deoarece primarul orasului l-a inaugurat (cuiul cu pricina se afla pe strada pietonala)
Anul acesta Dumnezeu ne-a binecuvantat cu muuulta zapada, inca de pe 25 decembrie..un cadou frumos de Craciun.
Hai sa vezi cum a aratat Sighetu Marmatiei de sarbatori….
PRIMARIA SIGHETU MARMATIEI
POZE DIN PARCUL CENTRAL
Una din arterele principale
(v-am zis si in articolul anterior ca nu ai cum sa te pierzi )
Iata cateva dintre atractiile din Sighetu Marmatiei
- Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei
Inchisoarea Sighet sau Inchisoarea Ministrilor este amplasata pe o frumoasa alee pietonala numita sugestiv Corneliu Coposu…in apropierea Primariei Sighet.
Aceasta inchisoare este una dintre cele mai notorii inchisori politice din Romania, deoarece dupa instaurarea regimului comunism au fost incarcerate la Sighet elitele intelectuale, politice și religioase care prezentau un pericol pentru autoritatile comuniste.
Acesta este un muzeu amplasat in cladirea restaurata a fostei inchisori comuniste de la Sighet…
In fiecare celula este descrisa viata acelei persoane care a trait acolo…cu fotografii, obiecte, imbracaminte, documente…
De asemenea, sunt cateva celule cu lanturi, catuse, paturi de fier de pe vremea comunismului…exista si incaperi unde poti asculta o anumita parte a istoriei comunismului.
In curtea interioară a închisorii este amplasat un grup statuar reprezentand ,,optsprezece siluete umane mergând spre un zid care le închide orizontul”
Cortegiul sacrificaților
Daca vrei sa afli mai multe detalii despre aceasta inchisoare da click pe link.
- Parcul Gradina Morii
Este cel mai vechi parc aflat in Sighet.
Locul meu preferat cand am chef de o plimbare, sa ma aerisesc, mai ales dupa o zi incarcata la munca
Iti da o stare de bine…
Lasi problemele de la munca si te duci acasa cu bateria incarcata…
Iti recomand sa faci asta: sa te plimbi oriunde dupa orele de program…
Bine, daca termini serviciul noaptea nu o sa te plimbi de nebun prin parc…
va zice lumea ca esti somnambul
Aer curat…copaci…liniste…susurul raului Iza… daca ai chef poti sa urci dealul Solovan…sau sa te plimbi cu bicicleta sau sa te dai cu rolele pe pistele special amenajate.
- Muzeul Satului Maramuresean
Se afla la intrarea in Sighetu Marmatiei dinspre Baia Mare, la aproximativ 3 km de centru.
Iti aduci aminte de vacantele petrecute la bunici? In case vechi de lemn..cu apa de la fantana?
Aici, este creat ,,scenariul” unui sat taranesc tipic maramuresean…cu ulite, poteci, case vechi din lemn, o biserica veche datata din secolul al XVI-lea…
Casele sunt grupate pe principalele subzone ale Maramureșului istoric (asa cum am spus mai sus:,,zona de dincolo de deal )…unele gospodarii sunt mobilate complet cu piesele originale.
De asemenea, mesterii din zona au folosit lemn cioplit pentru a ilustra locuinte din secolele 17 si 18… sunt expuse case romanesti, maghiare, evreiesti, germane,s.a.
Poti sa afli mai multe informatii despre acest muzeu etnografic, cat si despre alte muzee, aici
- Casa memoriala Elie Wiesel
Comunitatea evreilor din Sighet are o poveste care incepe in secolul al XVII-lea cand s-au asezat aici primii evrei.
Comunitatea s-a marit si a inflorit de-a lungul secolelor ajungand la numarul consistent de peste 40 000 de evrei in intreg Maramuresul.
Unul dintre cei mai importanti membri ai acestei comunitati este Elie Wiesel, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, pe anul 1986.
Casa Wiesel este de fapt muzeul culturii evreiesti din Maramures – Casa Memoriala Elie Wiesel.
Situata la intersectia a doua strazi principale a orasului casa a facut parte din unul dintre cartierele evreiesti ale orasului.
Elie Wiesel s-a nascut in acesta casa si a locuit pana in mai 1944 cand a fost deportat impreuna cu familia si cei peste 38 000 de evrei maramureseni la Auschwitz.
Casa este amenajata azi cu obiecte de uz casnic dar si de ritual folosite de evrei si recreeaza atmosfera unui camin evreiesc dinaintea celui de-al doilea razboi mondial.
Totodata, muzeul are si o componenta educationala prin care tinerii pot descoperi realitati istorice ale locului, prin expozitiile tematice legate de cel de-al doilea razboi mondial si despre Holocaustul in Transilvania.
Casa Memoriala Elie Wiesel-Muzeul Culturii evreiesti din Maramures a fost inaugurat ca atare in anul 2002 in prezenta lui Elie Wiesel si a altor personalitati marcante ale vietii publice.
Muzeul este deschis pe intregul an calendaristic conform unui orar adaptat fluxului turistic.
****************************************************************
Inchei acest articol prin a-ti spune ca sunt multe locuri de vizitat…restaurante traditionale cu mancare specifica Maramuresului…precum si localuri unde poti sa savurezi cafeaua pe terasa, la poalele Dealului Solovan.
Te las pe tine sa descoperi frumusetile orasului Sighetu Marmatiei, atunci cand o sa il vizitezi.
Pe curand!
No Comments